Tuomas Aarni FM (ICT). Globaalin myynnin ja markkinoinnin ammattilainen.

Timo Tolkki

Yksi aikakausi suomalaisessa musiikissa on mitä todennäköisimmin päättynyt, kun Timo Tolkki ilmoitti (ainakin toistaiseksi) lopettavansa muusikon uransa (1). Tolkki on aina jakanut mielipiteitä hyvin vahvasti, etenkin erinäisten lausuntojensa ja julkisuustempauksien vuoksi, mutta tuskin kukaan voi kiistää miehen merkitystä suomalaiselle musiikille. Levymyynti lasketaan miljoonissa, maailma on kierretty useampaan kertaan, valtava pioneerityö jonka hedelmistä monet ovat nauttineet. Etenkin Stratovariuksen 1990-luvun albumit ovat sitä perustaa, jonka varaan on rakennettu niin suomimetallin kehitystä kuin suurimpia nykylähettiläitään Nightwishia ja Children of Bodomia.

Tolkin musiikilla on ollut suuri vaikutus elämässäni. Olin yläasteelle mennessäni lopettanut pianotunnit kyllästyneenä, että ehkä musiikki ei ollutkaan minun juttuni. Kuulin biisin S.O.S. (2) kaverillani, ja se iski kerrasta. Destiny –albumi lähti saman tien levyhyllyyn, piakkoin ostin myös ensimmäisen kitarani. Yamahan telecaster sekä Fenderin pikkuvahvari olivat arvokkaita hankintoja 13-vuotiaalle, mutta joskus pitää olla valmis sijoittamaan paljon. Stratojen musiikin yhdistelmä oli aivan lyömätön: taitavat ja nopeasti soittavat muusikot, korkealta laulava laulaja, hieno combo klassista melodisuutta ja rokkiriffittelyä. Lisäksi tämä kaikki tulee Suomesta, ei todellakaan tarvinnut lähteä merta edemmäksi kalaan!

Jokin aika sitten vastaan sattui Tolkin vanhahko haastattelu (3). Ehdottomasti yksi parhaista haastatteluista, mitä olen lukenut. Tolkin henkilökohtaisessa elämässä on käyty aivan uskomattoman raskas tie, ja samalla luotu maineikas ura muusikkona. Ehkä taide todellakin syntyy tuskasta ja vaikeuksien voittamisesta. Tolkin sanoitukset ovat usein kertoneet nimenomaan tästä: oman tiensä kulkemisesta ja itselleen uskollisena pysymisestä. Tolkin tarina voisikin hyvin olla se, joka olisi seuraava suomalaisesta merkkihenkilöstä kertova elokuva. Draaman kaari olisi todellakin suuri.

On hyvin vaikeaa kirjoittaa tekstiä ihmisestä, josta tuntee käytännössä vain julkisivun, mutta jolla on ollut todella merkittävä vaikutus elämään. En voi todellakaan tietää mitä elämäni olisi nyt, jos kitara olisi jäänyt ostamatta. Kitara ja päivittäinen treeni avasivat tien Madetojan musiikkilukioon, joka oli ainakin silloin yksi maan ehdottomia huippulukioita. Tätä kirjoittaessani kaivelin esille kasan Tolkin musiikkia niin Stratovariuksesta, kuin muistakin projekteista. Kyllä nämä kuulostavat hyvältä edelleenkin, ja jaksan varmasti kuunnella vielä vuosienkin päästä. Paljon hienoja muistoja ja voimakkaita tunteita, joihin tämä musiikki liittyy.

Timo, kiitos musiikista ja inspiraatiosta.

 

(1)    https://www.facebook.com/notes/timo-tolkki/time-to-rest-and-some-ithoughts/315280248502076

(2)    https://www.youtube.com/watch?v=oaXxOWR5K6Q

(3)    http://www.city.fi/artikkeli/Timo+Tolkki/1673/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Puheenaiheeseen liittyvää